уторак, 15. мај 2012.

Mourinhov neunistivi stroj




Mourinho je predsjedniku Perezu u prolazu dobacio "cilj smo ostvarili, ovaj dio posla je odrađen, idemo dalje"... Dakle, sljedeće godine cilj je - Liga prvaka 

Najviše osvojenih bodova u jednom prvenstvu (100), najviše pogodaka (121), najviše pobjeda (32)... “To je način na koji pobjeđuje Real” ističe navijačka pjesma “madridista” koji su, uz najbolju Barcelonu svih vremena, već pomalo zaboravili na riječi. I nije tu kraj ovosezonskog pisanja povijesti: Real je prva momčad koja je slavila kod svih bivših osvajača Primere (Barcelona, Valencia, Sevilla, Athletic, Atletico, Betis, Real Sociedad), nitko nikad prije nije zabio čak 171 pogodak u svim natjecanjima. 

Ovo je najveći klub na svijetu s bezbroj velikih titula. I bit će ih još, ali ova je svakako posebna. Ova momčad ući će u povijest kao “ekipa od sto bodova”, kako je rekao Mourinho nakon što se na koljenima naklonio svojim vojnicima. 

Mourinho je opet napravio fantastičan posao, a po običaju, plodovi njegova rada stigli su u drugoj sezoni. U Realovu obaranju rekorda izostala su samo individualna priznanja: Messi je uzeo”Pichichija” za najboljeg strijelca, Valdesu je pripao “Zamora” za najboljeg vratara. Cristiano Ronaldo morat će se zadovoljiti time da je ove sezone u prvenstvu baš svakom protivniku zabio barem jednom, čime je postao jedini igrač u povijesti Primere kojemu je to uspjelo. 

Nedostajala mu je još samo Mallorca i jednom kada je to ostvario, nije skrivao ambiciju da dostigne Messijevih 50. Odjurio je s loptom na centar i krenuo po još četiri, no ubrzo je shvatio da je to ipak malo previše i da će na dan kakav je u ranijoj povijesti imao samo Morientes morati pričekati. Izvodio je slobodnjake, tražio jedanaesterce, odigrao nekoliko “duplih pasova”, proigravali su ga i suigrači... Na kraju se CR zaustavio na ukupno 60 pogodaka, 12 manje od Messija, ali ostaje mu Euro da pokuša dohvatiti Argentinca u utrci za Zlatnu loptu.

- Pobjeđivati i pobjeđivati, samo to želimo! - ponavlja taj stroj za golove u najavi sljedeće sezone u kojoj postoji samo jedan cilj: Liga prvaka. 

Ne krije to ni Mourinho, predsjedniku Perezu u prolazu je samo dobacio “cilj smo ostvarili, ovaj dio posla je odrađen, idemo dalje”. Za sljedeću sezonu Portugalac sprema pohod na deseti europski naslov. Od posljednjeg osvojenog prvenstva prije tri godine i Barcina pozdrava šampionima na Bernabeuu preživjela su samo petorica igrača: Casillas, Ramos, Pepe, Higuain i Marcelo, od kojih su njih četvorica danas kapetani koji će istodobno podići trofej kako bi dali sliku zajedništva Mourinhove svlačionice. Svježe krvi je dovoljno, najavljena su pojačanja, gotovo je sigurno da Kaka odlazi u PSG, a Higuain ostaje. Možda je i Argentinac želio promjeniti sredinu, ali nakon pažnje koju je u nedjelju dobio od navijača, trebat će i puno više od 150 milijuna eura odštete da bi se raskinuo taj odnos. 

Real je opet vladar Španjolska, a već dogodine želi biti i na vrhu Europe. Od momčadi koja je prije godinu i pol bila posramljena na Nou Campu, preko antinogometa u “el clasicima” do stroja koji melje sve pred sobom. Mourinhu je, kako je i najavio, trebalo dvije godine da stvori šampione, a nakon Kupa i sada prvenstva, Liga prvaka je logičan slijed. 

Pirotehnika jedina slična maksimirskoj 

Veliku Realovu feštu, koja je počela još prije pobjedom u Bilbaou i slavljem na Cibelesu, a zasigurno će trajati još koji dan na madridskim ulicama, ove nedjelje je dodatno začinio - Placido Domingo. U bijelom odijelu, s dresom ispod sakoa, podignuo je na noge Bernabeu otpjevavši Realovu himnu kako to samo svjetski tenori znaju. Doista kraljevski, kao i cijela svečanost upriličena na stadionu, koja u pirotehničkom smislu nije previše zaostajala za onom hrvatskog prvaka, ali s bitnom razlikom uočljivom pogledom na bilo koju od tribina. Ali to je najslavniji klub svijeta čije će legende same napuniti Bernabeuu u utakmici protiv vršnjaka Bayerna već sljedećeg tjedna. 

Нема коментара:

Постави коментар