Stadion

STADION SANTIAGO BERNABEU

Estadio Santiago Bernabéu je fudbalski stadion u distriktu Chamartin u Madridu, Španija. Zvanično je otvoren 14. decembra 1947. godine i od tada je u vlasništvu Reala iz Madrida. Kapacitet stadiona iznosi 80.354 sjedećih mjesta.
Popularni El Bernabeu, koji je dobio ime po bivšem predsjedniku Reala Santiago Bernabeu Yesteu, i jedan je od najpoznatijih i najprestižnijih fudbalskih stadiona u Evropi. Bio je tri puta domaćin finala Evropskog kupa (1957, 1969, 1980. godina), a pro[le sezone je ugostio finale UEFA-ine Lige prvaka za sezonu 2009/2010. Finala Evropskog Kupa nacija 1964. i Svjetskog prvenstva su se također održali na ovom stadionu.
ISTORIJA
Estadio Santiago Bernabeu je zvanično otvoren 1947. godine utakmicom između Reala i Belenensesa pod imenom Nuevo Estadio Chamartin. Tada je stadion imao kapacitet od 75.245 gledalaca, od čega 27.645 sjedećih mjesta.
Prva renovacija obavljena je 1954. godine. 19. juna stadion se proširio i sa strane i mogao je primiti 125.000 gledalaca. Tada je stadion Reala bio najveći od svih učesnika Evropskog kupa.
4. januara 1955., nakon sjednice Generalne skupštine Članova ‘Compromisarosa’, odlučeno je da klub nosi ime Santiago Bernabeu, po predsjedniku i arhitekti stadiona. Reflektori su predstavljeni 1957. godine utakmicom protiv Recifea.
Sve do ranih 1980-ih nije bilo značajnijih obnova, kada je 1982. godine Španija bila domaćin Svjetskog prvenstva. Arhitekti Rafael Luis Alemany i Manuel Salinas su bili angažovani za renovaciju. Obnova je trajala 16 mjeseci i koštala je 704 miliona španskih peseta, od čega je grad Madrid platio 530 miliona.
Stadion je pretrpio nekoliko promjena. FIFA je nalagala da bude natkriveno 2/3 sjedećih mjesta i iz tog razloga podignuta je natstrešnica. Zbog sigurnosnih razloga, kapacitet stadiona je bio smanjem sa 120.000 na 90.800 gledalaca, od čega je 24.550 bilo natkriveno novim krovom. Stavljena je nova fasada, instalirana nova elektronična sredstva u gornjem i donjem dijelu, proširena je površina za pres-konferenciju, svlačionice, pristup stadionu, pomoćna područja itd.
Stadion je bio domaćin četiri utakmice na Svjetskom prvenstvu: tri u Grupi 2 ( Zapadna Njemačka – Engleska, Zapadnja Njemačka – Španija, Španija – Engleska) i finale između Italije i Njemačke, koji je pripalo Italijanima.
Nova obnova je počela 7. februara 1992. i trajala je do 7. maja 1994. godine. Koštala je 5 milijardi peseta, što je značajno oštetilo budžet kluba jer nije bilo institucionalne podrške. Na zapadnoj strani napravljena je arena. Sjedišta su bila pod nagibom 87 stepeni, što je dalo perfektan pogled i blizinu igralištu.
Sa novom izgradnjom, visina stadiona je povećana sa 22 na 45 metara. Kapacitet stadiona je tada bio 110.000 gledalaca.
Već 1998. godine tadašnji predsjednik Reala, Lorenzo Sanz, je spustio kapacitet na 75.328.
Florentino Perez počinje tzv. ‘master plan’ sa jednim ciljem: da se poboljša udobnost na stadionu i kvalitet njegovih usluga, a, uz to, da se i maksimizira prihod za stadion.
Perez je u razdoblju od 2001. do 2006. godine uložio 127 miliona [[Euro|eura==, proširio je istočnu stranu stadiona, dodao je novu fasadu, novo ‘ruho’, svečane lože, mjesta za pres-konferencije, novi audio sistem, nove barove, raspodjelu toplote na tribinama, nove restorane, pokretne stepenice, itd. Nakon ove obnove kapacitet stadiona je 80.354 sjedeća mjesta.
2007. godine odigrana je jubilarna hiljadita utakmica na Santiago Bernabeu. UEFA je proglasila Santiago Bernabeu elitnim evropskim stadionom nakon što se odigrala utakmica Lige šampiona protiv Olympiacosa 27. oktobra. Mjesec dana poslije toga, stadion je proslavio 60. godišnjicu od dana predstavljanja 1947. godine.
Florentino Perez je predložio konstrukciju krova na uvlačenje 2005. godine. Kada je Perez ponovo izabran za predsjednika 2009. godine, objavljeno je da zbog finansijskih problema obustavljena konstrukcija krova na uvlačenje. Međutim, kako prenosi španska Marca, Perez želi rekonstruisati stadion. Arhitekti koji bi mogli izvoditi radove su Santiago Calatrava, Rafael Monevo i leoh Ming Pei.
Prema nekim najavama,uskoro bi trebali započeti radovi u cilju još većeg modernizovanja ovog velelepnog zdanja,čime bi ovaj stadion postao najbolji na svijetu.
Stadion Santiago Bernabeu bi trebao postati moderna građevina koju će cijeli svijet preporučivati, te bi trebao postati značajan objekat u gradu.Stadion će biti preuređen za kompatibilne koristi, trenutno se nalazi u središtu La Esquine, te prolazi kroz Paseo de la Castellana.
Izgradit će se nova dva javna trga, jedan u Paseo de la Castellani, a drugi u području Concha Espine.


SANTIAGO BERNABEU 2014 GODINE :