субота, 16. април 2011.

"Kralj" u Kraljevskom klubu



Isto kao što postoji top klasa napadača, veznjaka i braniča, tako postoji i top klasa čuvara mreže. U top klasu vratara ne možemo svrstati njih mnogo, međutim, jedan tu spada bez ikakve dileme. Na vrata prve momčadi stao je kao klinac, a danas je ikona kluba i jedna od najjačih karika na terenu...

Real Madrid poznat je po tome što često mijenja momčad te svaki prijelazni rok dovede nekoliko igrače, a uglavnom se radi o igračima koji su već zvijezde i koji potpišu ugovore života. U zadnjih nekoliko godina Kraljevski klub je dobio konkurenciju u "bacanju novca" i dovođenju megazvijezda. Pojedini engleski prvoligaši, posebno Manchester City, ne pitaju za cijenu, međutim, Real Madrid je klub kojeg mogu odbiti samo rijetki igrači. Ipak, u ovom tekstu neće biti riječ o tim zvijezdama koje trče po terenu, već o "Kralju" u Kraljevskom klubu, proizvodu Realove škole koji stoji između vratnica.

Njegovo puno ime je Iker Casillas Fernandez i već dugo čuva gol Reala, a još nema niti 30 godina. Prve korake u Realu napravio je još kao klinac davne 1990. godine u omladinskoj školi, 1998. je dobio priliku u trećoj momčadi Reala, a samo nakon godinu dana preselio je u drugu momčad. Tu se zadržao vrlo kratko, a jedan od najsretnijih dana u njegovom životu dogodio se 12. rujna 1999. godine. Tada je 18-godišnji Iker prvi put branio za prvu momčad Reala u utakmici protiv Athletica iz Bilbaa.

CASILLAS I BROJKE

Zanimljiva je statistika Ikera Casillasa. Do sada je za Real Madrid u svim natjecanjima branio u 564 utakmica te je primio 602 gola. Za reprezentaciju Španjolske debitirao je 2000. godine i do sada je u dresu Furije branio u 119 utakmica te je primio 70 golova. Na zadnjem Svjetskom prvenstvu proglašen je najboljim golmanom, a 2008. i 2009. UEFA ga je proglasila najboljim vratarom u Europi, a FIFA golmanom godine također 2009. Međunarodni institut za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS) prošle je godine Casillasa proglasio najboljim vratarom na svijetu.

Sljedeće sezone, 2000. godine sa samo 19 godina branio je u finalu Lige prvaka te je postao najmlađi golman u povijesti koji je branio u finalu najelitnijeg klupskog natjecanja. Već tada su mu mnogi predviđali veliku karijeru, međutim, kako je bio mlad i neiskusan upao je u jednu krizu te je zbog loše forme završio na klupi i svoju je drugu priliku čekao pune dvije sezone. Nije se bunio, marljivo je trenirao i čekao da mu se pruži nova prilika. Na njegovu žalost tada je dobro branio Cesar Sanchez te mu je golobradi Iker mogao samo skupljati lopte na treningu.

Ipak, čekanje se isplatilo te je Casillas dobio novu priliku da pokaže sve što zna. Itekakvu priliku. Ponovno u finalu Lige prvaka 2002. godine. Naime, u utakmici protiv Bayer Leverkusena ozlijedio se Sanchez, a Casillas je odličnim obranama pokazao da je pred njim sjajna budućnost. Od tada pa sve do danas Iker Casillas je nezamjenjiv na vratima Reala te spada u sam vrh svjetskih golmana, a mnogi nogometni stručnjaci smatraju da je upravo on najbolji vratar na svijetu danas. Ako nije najbolji, onda je sigurno među prva tri na svijetu.

Nogometni treneri uvijek ističu da je dobra obrana najbolji napad, a mnogi od njih će reći da je dobar vratar pola momčadi. Naravno, nogomet je kolektivni sport i ukoliko jedan igrač podbaci to može biti pogubno za cijelu momčad. Casillas spada u onu vrstu golmana koji vole zapovijedati obrani, koji vole dignuti glas na partnere iz obrane i Casillas ima sve što je potrebno dobrom vrataru. Ima visinu, ima reflekse, točan je na istrčavanjima, odličan je u situacijama "1 na 1", nema problema s dugim loptama i ubačajima iz kornera, ima sve i zato traje toliko dugo. Izgleda kao da Casillas brani već sto godina, a tek mu je 29 i pred njim je još mnogo utakmica. Rođen je 20. svibnja 1981. godine.

Svatko se može sjetiti mnogo utakmica u kojima je Casillas spašavao svoju momčad, ali treba priznati da je ponekad Iker djelovao i sasvim naivno pa mu se znao dogoditi poneki kiks, međutim, to je sasvim normalan proces koji se događa kod svih igrača pa tako i kod vratara. Teško je stalno igrati na visokoj razini i biti u top formi, a vratara iz takta može skroz izbaciti poneki naivni gol, a na Casillasu se nikad nije moglo vidjeti da je u utakmicu ušao nervozno, nespremno ili da nema vjere u sebe. Primao je on i po pet golova na utakmici, ali za vrlo malo njih je isključivi krivac.

CASILLASOV UZOR

Ikera Casillasa novinari rijetko pitaju tko mu je nogometni uzor, odnosno, kome se divi. To i nije čudno jer je on sam mnogim vratarima širom svijeta idol, međutim, kada ga to pitaju bez oklijevanja će reći - Gianluigi Buffon. Španjolac će uvijek reći da mu godi što ga smatraju najboljim vratarom na svijetu, ali je nekoliko puta istaknuo da je njemu najbolji Buffon.

Jednom prilikom je Casillas za Gazzettu dello Sport nabrojio pet vratara koji su njemu najbolji na svijetu te je ponovio da on ne može stati u istu rečenicu s vratarom Juventusa: "Buffon, Reina, Palop, Čeh i Van der Saar. Međutim, ne možete mene uspoređivati s velikim Buffonom. Nemamo isti stil branjenja. U tome se puno razlikujemo i drugačije smo fizičke građe".

Na klupi Reala izmijenilo se mnogo trenera, a kod svakog od njih je Casillas bio siguran na golu. On je jedini znao da ge čeka mjesto u momčadi jer je svojim ponašanjem pokazao da je pravi profesionalac te nikada nije postavljao nikakve uvjete prema klubu. Nikada nije pomislio na odlazak u neki drugi klub. Naravno, ne brani on za Hajduk ili Dinamo pa da će otići za prvom ponudom koja dođe, to je Real Madrid. Istina, to je Real Madrid, ali svaki igrač nekad poželi otići, probati u nekoj novoj sredini, novom klubu. Možda će i Iker to poželjeti, međutim, za sada to nije na nikakav način pokazao.

Zamislite, vratar sa 29 godina je osvojio sve što se može u nogometu osvojiti. Idemo redom. Osvojio je četiri naslova prvaka u španjolskom nogometnom prvenstvu, osvojio je tri Kupa kralja, osvojio je dva puta naslov u Ligi prvaka te jedan Superkup. Za reprezentaciju Španjolske debitirao je sa samo 19 godina i 14 dana u susretu protiv Švedske te je do sada sakupio 119 nastupa za Furiju te je drugi vratar po broju nastupa za Španjolsku u povijesti. Prvo mjesto drži legendarni Andoni Zubizarreta, međutim, kako sada stvari stoje neće još dugo. Kao španjolski reprezentativac osvojio je Europsko i Svjetsko prvenstvo.

 

Pepe Reina, vratar Liverpoola: "Često mediji uspoređuju Casillasa i mene, međutim, Iker je najbolji vratar na svijetu. Ipak, smatram da su između vrhunskih vratara vrlo male razlike".

Zbog svojih obrana i načina na koji sudjeluje u utakmici dobio je nadimak San Iker što znači Sveti Iker. U veljači 2009. godine Casillas je potpisao novi ugovor, nije postavljao nikakve uvjete te je potpisao ono što mu je ponuđeno, a prema tom ugovoru vezan je za Real Madrid do 2017. godine. Zanimljivo je da u ugovoru piše ukoliko u zadnjoj sezoni bude imao 30 nastupa ugovor se odmah produžuje na još jednu sezonu. Uprava Reala u ugovor je stavila i klauzulu od visokih 113 milijuna funti.

Međutim, teško je očekivati da će Iker poželjeti promijeniti sredinu jer je postao ikona kluba. Još uvijek nije postao ono što je Raul, ali je na dobrom putu...

3 коментара:

  1. http://www.hrsport.net/vijesti/416006/nogomet-spanjolska/kralj-u-kraljevskom-klubu

    Ma dajte brate.. Toliko ste nesposobni da samo kopirate sa drugih stranica portala i neznam ni ja vise cega , ma daj.-.- vise necu da ulazim na ovaj sajt

    ОдговориИзбриши
  2. Gledaj brate..ja za taj hrsport prvi put cujem..Ja ulazim na onaj sajt na kom su sve novosti vezane za Real.. meni nije bitno odakle je momak uzeo novost. ja to nikad ne bih procitao da nije ovog sajta..tako da nemoj puno da pricas...

    ОдговориИзбриши